Merenye, 2008.október 20-26. Idei második túrám Mernyén, júniusban gyakorlatilag három nap alatt – vasárnap délután 5-kor húztunk be és szerdán 5-kor már pakoltunk – fogtunk ketten 250 kilót Papával. ( én 22-db-ot, ő 8-at ). Mindenesetre nagyon vártam már. Szokásosnak mondható őszi helyemre a 14-esre ismét utánfutóban érkeztünk, de az utak rohamosan javultak, később be tudtam menni kocsival is. Az idő hasonló volt mint tavaly ilyenkor, nappal ragyogó – és melegedő - idő ( az első radarozáskor 12 fokos volt a víz kb. két nap múlva a sekélyebb részen 16 fok! ), éjszaka is kellemes, csak egyszer fagyott szemben a tavalyi kemény mínuszokkal, viszont akkor fogtam egy 18-ast is. Kipakolás, radarozás, bójázás. Raktam egy viszonylag rövidet a patakmeder mellé, kőkeményre, 280-300-ra 10 centis iszapra egy másikat, és találtam 160-as vizet mély iszappal még beljebb, gondoltam megpróbálom. Az etetés alapja mindhármon kukorica, tigris és apró magvak jó nagy etetősávokkal, a bója köré pedig koncentráltabban pellet. Mivel az utolsó túrámnak ígérkezett az idén, mindent behordtam ami otthon volt, a két belső leginkább halas-büdös mixnek volt nevezhető, a patakmederhez pedig King Baitses mix került, édeskukorica dominanciával. Eleinte saját golyókkal kezdtem, volt két halas, monster, három fűszeres meg egy szilvás is nálam, ill. az Imperial hidegvizesével is etettem kicsit, hátha használ.  

Az első nap nulla, de ebben hibás is voltam, a hosszú út után jobban esett az alvás, és emiatt – tudat alatt remélve hogy nem lesz kapás – este nem húztam újakat. A másnap is eseménytelen volt – még a kárászok is kíméltek – este aztán jól jött az előző nyugodt éjszaka, mert 7-től óránként kapásom volt, reggel ötig 9 halat fogtam, akkor pedig az egyszerre jelentkező két kapás után nem húztam be, inkább aludtam 9-ig, a harmadik bot pedig a mély iszapon amúgy is döglött volt. Délelőtt át is raktam, kb. egy vonalba a másikkal, rögtön volt is rajta egy kapásom, de leakadt. A halas és a King Baitses etetés kb. egyformán adta a halat, de kicsiket. A halasról jött egy 10-es, a kukoricásról pedig egy 9-es ( fénykép külön mellékelve ). Napközben pár óvodás jelentkező volt, meg nagypapa korú kárászok időnként meghökkentő méretben és vehemenciával. Ilyet még nem láttam, a 300-as bólyáról rendes fütyülős-húzós kapással jelentkezett némelyik. 1 golyó helyett kettőt felrakva is ezek rágtak, felraktam 30-asokat, ezt meg semmi nem rágta.  

Napközben cseleztem egyet, ugyanis az éjszakai viszonylag sok vízen tartózkodás alatt intenzív és fajsúlyos csobbanásokat figyeltem meg közvetlenül a nádszegélynél, ami nappal is folytatódott kicsit ritkábban. Csináltam egy etetést tőlem jobbra fél méterre a nádszegélytől kb. 80 centis vízbe csak golyóval a kárászt és az óvodát elkerülendő, és ez be is jött, mert éjszak csak ezen volt három igazi füstölős kapásom 30-as golyókra, egy 13-as egy 10-es és egy leakadás személyében ( utóbb kiderült, elég sok ott a nádtorzsa, üresen gyakorlatilag simán soha nem jött ki a cucc ). Nappal elkezdtek megint a kicsik és a kárászok enni, és jött egy kisebb hidegfront északnyugati széllel, ami eddig mindig intenzívebb kapást eredményezett, most azonban süket csendet. Az éjszaka is így telt. Reggelre megfordult a szél, és nappalra kárász kikerülő akcióként a két belsőre nagy halas pellet, a King Baitses etetésre pedig 1 szem 14-es elit Fúzió került, hátha a kicsit nem szereti a sisere. Megint bejött a dolog, mert a Fúzióra jött először egy gyönyörű 13-as, a halas pelletre még az előző mérlegelésekor egy 11-es. Azt beszéltük a szomszéd szlovák srácokkal, hogy a nagy szél lefújta a halat előző nap a gáthoz, akik most jöttek szép lassan vissza. Nekik is volt pár szebb haluk aznap és nappal!

Innentől kezdve csak kis halak jöttek, és folytatódott a kálváriám is. Már eddig is volt pár sima leakadásom, de az utolsókét nap a számuk kilencre bővült. Én ebből azt a tanulságot vontam le, hogy a használt 4-es, 6-os Fox-ok ebben a helyzetben kicsik voltak ( ugyanis nagyon óvatosan kaptak a halak, gyengén akadtak, csak bőrt foghattak, tavaly ill nyáron gyakorlatilag ugyanezzel a szerelékkel nem volt ilyen problémám ), és ezáltal nem fogtak elég húst. Tehát a kényesebb kapások ellenére nagyobb horgokkal a lemaradt kilenc hal is meg lehetett volna, ráadásul ezek mind darabosabb példányok lehettek a mozgásuk alapján ( mert természetesen mind hagyta magát kihúzni partközelbe és ott fordult le ). Azért kíváncsi lennék más véleményére is az ügy kapcsán. Összességében azért nem panaszkodom, 21 halat fogtam, viszont az átlagsúly csak 6 kg lett, ennek ellenére a túrát megfelelőnek ítélem, minden saját golyóm hozott halakat és a King Baits is szokás szerint jól vizsgázott, lépre csalva a túra egyik legnagyobb halát.

Kecskemét, 2008. november 1. 

Gilly Miklós