Úgy gondoltam,hogy a maconkai nagydévérek nyomába eredek , ezért 2008.09.10-én az 1. számú versenypályán ültem le a kedvenc Preston Korum matchbotommal ,18-16-14gr-os Tubertini furulyantennás úszóval ,14-es főzsinórral ,13-as előkével, 18-20-as horoggal. Mivel számítottam az erős szélre és áramlásra King-Baits X mix sárga dévérből és King- Baits X mix natúr piros ponytozó etetőből kevertem 2-2 kg-t, tettem bele King- Baits epres Blast Pelletet és kb. 30% agyagot, King-Baits édeskukorica aminobustert, főtt búzát és kendermagot, csontit.

Javaslom , hogy ezen etetőanyagot elsőre nem kell túlnedvesíteni , csak annyira hogy a rostán éppen jól áttörhető legyen, mert az áttörés után már spricnivel fokozatosan lehet tovább nedvesíteni , nem fog csomósodni,ha az agyagot az áttörés után beleteszem már kissé jobban csomósodik,de nem probléma,mert így is jól fog oldódni. A nedvesítés során azért az etetőt 2-szor 3-szor célszerű pihentetni.

Tehát egy jól tapadó , összeálló , de jó oldódó etetőanyagot kaptam amivel már nyugodtan fenékre etethettem kb. 20 méterre a parttól. Kezdésnek kb. 1,5 kg etetőanyagot csúzliztam be, először ritkábban majd a kevés kapás miatt kb. 10 percenként lőttem rá egyszerre 2-3 maroknyi etetőt. Észrevettem,hogy ha gyakrabban pótolom az etetőanyagot akkor előbb tudok kapást elérni. Délután már látszott a halak állandó jelenléte az etetésen. Viszont nagyon megnehezítette a horgászatot az erős időnként változó irányú szél és az erős áramás, az úszóméreteket gyakran változtatni kelett, mert a szerelék mozgását a lehető legkisebbre kelett csökkenteni ahhoz,hogy az etetésen ne száguldjon át illetve köztudott ,hogy a nagyhal nem "rohan" a csali után. A nap során kb. 10-15 kapásom volt csontira , gilisztára! Ez nagyon kevés. A kisebb halak elkerültek, viszont csak fél kiló körüli vagy kapitális dévéreket sikerült fognom, összesen 7 darabot kb. 10 kiló összsúlyban!

Nagy meglepetésre sikerült egy 49 cm-es kis híján 3 kg-os és egy 2,25 kg-os dévért is fognom!

 Nagyon örültem, hogy két kapitális dévért is fogtam, bár tapasztalataim alapján a fenti etetőanyaggal jó az esély nagy dévérek és más nagy keszegfélék fogására.

Legközelebb kipróbálom King-Baits X-Mix Universal etetőanyagot is mivel már bizonyított a Nógrád Megyei Egyéni Horgászbajnokságon (az első helyezett Kassai János és a harmadik helyezett Tari István is ezt használta) , az Ipoly kupán (az egyéni második helyezett Illés László használta, majd dícsérte az etetőanyag hatékonyságát), a selypi 24 órás versenyen pedig Tari István és Molnár János párost segítette a második helyezés megszerzéséhez. Ezen etetőanyag inkább a kisebb keszegfélék horgászatára ajánlott,hát kíváncsi vagyok rá, ha kipróbáltam, majd megírom a tapasztalataimat.

 

2008.09.16.

Kaba Péter

Érsekvadkert